Британія, США й Канада звинуватили Росію в спробі вкрасти дані щодо вакцини від COVID-19

Спецслужби покладають відповідальність на російське угрупування APT29

Центр кібербезпеки Великобританії (NCSC) стверджує, що нібито пов'язані з РФ хакери намагалися викрасти дані про розробку вакцини від COVID-19.

Аналогічну заяву зробили американські і канадські спецслужби. За їхньою версією, хакерська група, яка працює на російську службу зовнішньої розвідки, атакувала кілька іноземних організацій, що займаються розробкою вакцини, передає РБК.

«Російські хакери атакували організації, що займаються створенням вакцини від коронавірусу», – йдеться в повідомленні Національного центру кібербезпеки Великобританії.

За його даними, кібератак зазнали кілька установ в ряді країн. Перерахувати назви і кількість атакованих установ в NCSC відмовилися з міркувань безпеки. Там лише уточнили, що атаковано організації з Британії, США та Канади. В ході атак використовувалися різні інструменти і методи, включаючи фішинг і шкідливі програми, відомі як WellMess і WellMail.

За версією британської сторони, відповідальність за спробу вкрасти дані несе хакерська група APT29, яка «майже напевно» контролюється російською розвідкою. Ця група також носить назви Cozy Bear або The Dukes, заявляють у Лондоні.

Це хакерське угрупування, як повідомляють в NCSC, спеціалізується на атаках на урядові, дипломатичні, аналітичні, медичні та енергетичні об'єкти, метою яких є крадіжка «цінної інтелектуальної власності».

«Ми засуджуємо ці огидні напади на тих, хто виконує життєво важливу роботу по боротьбі з пандемією коронавірусу. Працюючи з союзниками, NCSC прагне захищати найважливіші активи, і в даний час нашим головним пріоритетом є захист сектору охорони здоров'я», – йдеться в повідомленні.

У 2018 році фірма FireEye, що спеціалізується на кібербезпеці, посилаючись на розвідку Нідерландів, повідомляла, що група APT29 працює на російську Службу зовнішньої розвідки. У листопаді 2018-го цю групу звинуватили в розсилці заражених листів від імені співробітників Держдепу США.




Comments

    No results found.