Solar Orbiter із найближчої за всю історію відстані зробив світлини Сонця

  • Джерело: Вголос
  • 2020-07-17 05:22
  • Наука

16 липня людство отримало знімки Сонця з найближчої за всю історію відстані – телескоп Solar Orbiter Європейської космічної агенції сфотографував зірку з відстані 77 млн км

Про це повідомило Європейське космічне агентство.

Відправлений до Сонця апарат Solar Orbiter – міжнародна космічна місія, керована космічними агентствами США та Євросоюзу. Сам апарат побудували на виробничих потужностях Airbus Defence and Space у Великій Британії.

Він зробив знімки Сонця з відстані в 77 млн кілометрів від зірки (відстань від Землі до Сонця – 149,5 млн км, або одна астрономічна одиниця).

На знімках астрономи побачили нове явище, яке одразу охрестили “вогнищем”.

Як зазначають астрономи, вони навіть не очікували отримати такі результати зразу на початку роботи космічного апарату.

Запущений у космос 10 лютого цього року, Solar Orbiter несе шість дистанційно керованих телескопів, які розглядають Сонце та його оточення, а також чотири пристрої для стеження за простором навколо самого апарату.

Завдяки даним з обох наборів інструментів науковці отримують нові знання про походження сонячного вітру та потоку заряджених частинок, який впливає на всю сонячну систему.

“Вогнища” з перших знімків апарату – це аналоги сонячних спалахів, які ми можемо спостерігати з Землі. Вони в мільярди разів менші і знаходяться майже всюди на поверхні сонця.

Наразі астрономи точно не розуміють природу “вогнищ”, однак уже існують теорії, що вони можуть сприяти одному з найзагадковіших явищ на Сонці – нагріву корони.

Як зазначив український популяризатор науки, кандидат фізико-математичних наук, старший науковий співробітник  Інституту космічних досліджень, провідний інженер Головного центру спеціального контролю Олексій Парновський це відкриття допоможе краще зрозуміти сонячні джерела космічної погоди Сонця.

“Людство постійно страждає від космічної погоди. Одному лише ЄС вона наносить збитків на понад 10 млрд. євро щороку. Джерелом цієї космічної погоди є активні процеси на Сонці. Для того, щоби істотно покращити можливості людства передбачати це, необхідно поглибити розуміння того як ці процеси протікають”, – пояснив вчений.

“Одним з великих питань без відповіді є механізм нагріву сонячної корони. Сонячна корона – це дуже розріджена та гаряча атмосфера Сонця. Якщо поверхня Сонця (фотосфера) має температуру близько 6 тис. градусів, то корона має температуру біля мільйона градусів. Чому – досі не було зрозуміло”, – додав Парновський.

Науковець відзначив, що різні науковці висували різні гіпотези, але за відсутності прямих спостережень неможливо було обрати правильну.

“Перші ж знімки Solar Orbiter змогли це змінити. Цей апарат підійшов до Сонця на відстань 77 млн. км (приблизно вдвічі ближче за Землю) і встановлений на ньому телескоп, що працює в екстремальному ультрафіолетовому діапазоні, отримав зображення Сонця з недосяжним досі кутовим розділенням. Сьогодні ці дані були оприлюднені”, – пояснив він.




Comments

    No results found.