Не таємниче військо: вчені розкрили, хто насправді скинув фараонів Стародавнього Єгипту

  • Джерело: ТСН
  • 2020-07-17 11:26
  • Наука

Знайдені 3500-літні зуби показали, що "вторгнення" в стародавній Єгипет фактично було тривалим захопленням іммігрантами.

Про це пише ScienceAlert.

Фараони Давнього Єгипту, можливо, були одними з найбільших вождів в історії людства, що правили над річкою Нілом близько трьох тисяч років. Але на короткий час вони втратили контроль над своїми найродючішими землями.

Згідно з древніми текстами, приблизно 3600 років тому гіксоси вторглися і захопили північний Єгипет у низки некомпетентних фараонів, вигнавши їх на невелику ділянку землі на півдні.

Вчені вивчили зразки емалі зубів 75 осіб, що були поховані у стародавній столиці гіксосів Телль-ель-Даба в північно-східній дельті Нілу. Дослідники порівняли співвідношення ізотопів стронцію в зубах з сигнатурами ізотопів навколишнього середовища в Єгипті та інших регіонах.

У такий спосіб вони визначили, звідки походили люди, які жили у Телль-ель-Даба. Виявилося, що більшість населення не була місцевою - вони були мігрантами, які з певних причин переселилися у цю державу.

Вчені також з'ясували, що співвідношення корінного населення та мігрантів було співставним як у періоди правління єгипетських фараонів, так і після приходу до влади гіксосів. Ця модель не узгоджується з популярною версією про вторгнення сильного іноземного війська, яке прийшло із таємничої країни.

Експерти припустили, що припускають, що "вторгнення гіксосів" було м’яким і тривало довго, й вони поступово займали все більш важливі пости. Можливо, змінилося кілька поколінь, перш ніж гікксоси остаточно прийшли до влади.

Нагадаємо, у Мехіко під час ремонту виявили залишки стародавнього ацтекського палацу. Він був під будівлею на площі Конституції, що розташована у центрі міста.




Comments

    No results found.