В Єгипті знайшли мумії сподвижників Клеопатри

  • Джерело: Український Дощ
  • 2020-07-17 12:36
  • Наука

Галерея

Археологи знайшли на території давньоєгипетського храму Тапосіріс Магна дві мумії високопоставлених осіб часів Клеопатри. На думку вчених, знахідка може наблизити пошуки гробниці останньої правительки Стародавнього Єгипту.

Про це повідомляє The Guardian.

Знайдена ​​поховальна камера протягом двох тисячоліть залишалася незайманою. Це перша така знахідка на території Тапосіріс Магна.

Знайдені мумії сильно постраждали через воду, яка просочилась всередину гробниці, але спочатку їх саркофаги були покриті сусальним золотом.

"Хоча наразі мумії вкриті пилом від двохтисячолітнього перебування під землею, в той час вони були вражаючими. Їх покриття сусальним золотом показує, що вони були важливими членами суспільства", - розповів єгиптолог Гленн Годенхо з університету Ліверпуля.

За допомогою рентгена вчені встановили, що в гробниці були поховані чоловік і жінка. Згідно з однією з версій, вони були священнослужителями і могли особисто контактувати з Клеопатрою.

На думку вчених, знахідка мумій підтверджує, що на території некрополя Тапосіріс Магна ховали високопоставлених осіб часів Клеопатри і тут може знаходиться гробниця самої цариці.

Клеопатра була останньою правителькою Стародавнього Єгипту з династії Птолемеїв. В історію вона увійшла насамперед завдяки своїм любовним зв'язків з Цезарем і Антонієм. Після поразки останнього в громадянській війні в Стародавньому Римі Клеопатра покінчила з собою. Гробниця цариці до сих пір не знайдено.

За однією з версій, вона могла бути похована в своїй столиці Олександрії, а по інший - на території храму Тапосіріс Магна в дельті Нілу. Раніше на його території виявили храм богині Ісіди з монетами часів Клеопатри. Сама цариця також вважала себе живим втіленням богині.

Доктор Кетлін Мартінес, яка 14 років керує розкопками в Тапосіріс Магна впевнена, що незабаром гробниця Клеопатри буде знайдена, а недавнє відкриття підтверджує, що археологи знаходяться на правильному шляху.

Раніше Український ощ писав, що археологи виявили в Мексиці руїни загубленого стародавнього палацу ацтеків, який також служив резиденцією іспанського конкістадора Ернана Кортеса.




Comments

    No results found.