На Житомирщині знайшли рідкісний кам’яний хрест 17-18 століття

У Коростишеві Житомирської області знайшли рідкісний кам’яний хрест, який імовірно використовували в якості надгробного у 17-18 століттях. Про це повідомив співробітник Житомирського обласного краєзнавчого музею Олександр Тарабукін у Фейсбук.

Зазначається, що знахідку виявив у парку місцевий краєзнавець. Унікальність хреста полягає в тому, що це незвичний для цієї місцевості артефакт. Дослідники виявили, що хрест виготовлено з граніту, його висота – близько 70 см.

Цікаво те, що на сьогодні старовинних кладовищ і кам’яних хрестів на теренах Коростишева майже не збереглося. Раніше місцеві жителі стверджували, що на цьому місці розташовувалося старе кладовище, яке за радянських часів зруйнували, а більшу частину забудували багатоповерховими житловими будинками. Зокрема, дослідники писали про 50 таких кам’яних пам’ятників, які, на думку мешканців, стояли в Коростишеві ще за часів татарського нашестя.

Науковці вже описали знайдену пам’ятку. Незважаючи на те, що поперечина хреста пошкоджена, краєзнавці пропонують установити його в парку, на місці виявлення.

Нагадаємо, в Запорізькій області археологи під час розкопок на Мамай-Горі знайшли стародавні артефакти. Серед них учені виявили горщик з рідкісним декором, фрагменти пательні, кістки великої та малої рогатої худоби тощо.




Comments

    No results found.