"Найважча ніч за 15 років". У Києві провели чотири трансплантації за добу

Київські хірурги за одну добу провели аж чотири операції з трансплантації. Серед них - пересадка серця, яка стала для столиці першою такою операцією за останні 15 років.

Трансплантації провели в ніч на 16 липня.

Про подробиці операцій розповіли Національний Інститут хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова, а також Інститут серця МОЗ України.

Трансплантація в Україні: чому не спрацював пілотний проект на Харківщині

Верховна Рада розблокувала трансплантацію. Що буде далі?

Хто став доноромДонором для пересадок став юнак, який потрапив у ДТП й отримав травми, несумісні з життям, розповіли в інституті Шалімова.

"Батько хлопця дав згоду на те, щоб його син посмертно став донором і тим самим врятував життя хворим людям", - повідомив інститут на своїй фейсбук-сторінці.

Трансплантацію серця провели в київському Інституті серця. Її здійснив професор Борис Тодуров з командою лікарів.

Серце отримав 62-річний киянин Петро, розповіли в Інституті серця.

Його власне серце було настільки уражене, що врятувати його могла лише трансплантація, пояснили там.

"Без операції в нього шансів не було, він був на межі", - сказав один з лікарів на відео, яким поділився Інститут у фейсбуці.

Лікарі невпинно дякували родичам загиблого, які дозволили взяти у нього органи: "Щира і безмежна вдячність родичам пацієнта, які надали дозвіл взяти органи, щоб урятувати інших людей".

Українець з білоруським серцем. Дивовижна історія порятунку

Вчені близькі до створення штучного яєчника

"Найтяжча ніч"Крім пересадки серця, київські медики провели ще три трансплантації від того ж донора: 60 річній тернополянці пересадили донорську печінку, а двом киянам - 34 річному чоловіку та 31 річній жінці - по одній нирці.

Ці три операції провели в інституті Шалімова.

Усі вони, як і трансплантація серця, відбулися впродовж однієї ночі.

"Це була найтяжча ніч в українській трансплантології за останні 15 років. Велика шана та щира подяка і співчуття родичам донора! Світла йому пам'ять!!!" - кажуть в інституті.

У хлопця, який став донором, була четверта група крові, тому хворих з такою ж групою крові в обмежений час знайти та доставити до інституту було вкрай важко, розповіли там.

"Щойно наші лікарі-лаборанти підтвердили сумісність донора з потенційними пацієнтами, які стояли у нас на обліку та потребували пересадки органів, до логістичного процесу долучилась Нацполіція", - кажуть в інституті.

Зараз прооперовані пацієнти в стабільному стані та перебувають в реанімації, додали там.

Які органи можна пересаджувати, а які - ні?

В США дитину хотіли відключити, а вона прийшла до тями

Як пересадка кісткового мозку вилікувала рак та шизофренію

В українському МОЗ, тим часом, заявили про амбітні плани - вийти у найближчі роки "на рівень найрозвиненіших у трансплантації європейських країн".

"У нас є чіткий план розвитку трансплантації, ми в найближчі роки хочемо вийти на рівень найрозвиненіших у трансплантації європейських країн", - цитує міністра Максима Степанова агенція "Інтерфакс".

Однак ще рік тому всі операції з трансплантації органів в Україні були кілька місяців заблоковані через законодавчу колізію.

Аби розблокувати ситуацію, довелося втрутитися Верховній Раді, яка ухвалила окремий закон.

Ви завжди можете отримувати найважливіші новини в месенджер. Достатньо лише підписатися на наш Telegram або Viber!




Comments

    No results found.