Дієти з інтервальним голодуванням найбільш ефективні для схуднення

Дієти з інтервальним голодуванням виявились більш ефективними для схуднення, згідно з новим дослідженням, опублікованим вченими з University of Illinois в Чикаго.

Дослідження повідомляє про результати клінічного випробування, яке порівнювало дієти з 4-годинними та 6-годинними інтервалами між прийомами їжі з контрольною групою.

«Це перше клінічне випробування на людях, яке порівнює вплив двох популярних форм інтервального годування на масу тіла та кардіометаболічні фактори ризику», – Кріста Вараді, автор-кореспондент та професор кафедри харчування, University of Illinois.

Учасникам “4-годинної” групи пропонували їсти лише між 13:00 та 17:00. Відповідно учасники “6-годинної” групи могли їсти лише між 13:00 та 19:00 год.

В обох досліджуваних групах пацієнтам було дозволено їсти все, що вони бажали, протягом 4-годинного або 6-годинного періоду прийому їжі. Але в період голоду учасникам дозволялося пити тільки воду або безакалорійні напої. У контрольній групі учасникам було доручено підтримувати свою вагу та не змінювати рівень дієти чи фізичну активність.

Учасників спостерігали протягом 10 тижнів, протягом яких відслідковували вагу, інсулінорезистентність, окисний стрес, артеріальний тиск, холестерин ЛПНЩ, холестерин ЛПВЩ, тригліцериди та маркери запалення.

У дослідженні, опублікованому в «Cell Metabolism», було виявлено, що учасники обох піддослідних груп скоротили споживання калорій приблизно на 550 калорій/добу просто дотримуючись графіку і втрачали близько 3% своєї маси тіла.

Дослідники також встановили, що рівень резистентності до інсуліну та окислювальний стрес були знижені серед учасників досліджуваних груп порівняно з контрольною групою.

Вараді та її колеги також повідомили, що не було жодних серйозних побічних ефектів для здоров’я, про які повідомляли учасники дослідження під час його проведення, і що легкі побічні явища – такі як запаморочення чи головний біль – були обмежені лише початком випробування.

Джерела інформації:

https://today.uic.edu/how-long-should-you-fast-for-weight-loss

https://doi.org/10.1016/j.cmet.2020.06.018




Comments

    No results found.