Тренування мозку зменшує фантомні болі

  • Джерело: Країна Здоров'я
  • 1970-01-01 03:00
  • Здоров'я

Фантомні болі після ампутації кінцівок є загадкою. Одна з теорій полягає в тому, що ділянки мозку, які раніше контролювали ампутовану кінцівку, залишаються сильно пов'язаними з її психічним образом. Для ослаблення зв'язку з цим вчені пропонують навчити ділянку мозку, що контролюють неушкоджену кінцівку, відповідати і за фантомну. На цьому завданні зосередилися Такуфумі Янагісава і його команда з Університету Осаки, Японія.

Щоб тренувати мозок пацієнтів з фантомним болем, група використовувала інтерфейс мозок-комп'ютер. Спочатку вони реєстрували активність мозку, коли пацієнти стискали і розтискали свої неушкоджені руки і використовували зразок активності мозку як шаблон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біль у горлі - ознака раку гортані?

Потім вони реєстрували активність мозку, пов'язану з непошкодженими руками, але просили пацієнтів спробувати контролювати віртуальну руку своєю фантомною. Пацієнти тренувалися приблизно півгодини на день протягом трьох днів. Після кожної сесії оцінювалася сила фантомного болю.

Команда виявила, що біль зменшився на 30% вже в перший день тренування, і ефект тривав до п'яти днів після його завершення.




Comments

    No results found.