13 корисних додатків на macOS: від тексту до робочого простору

Операційна система для комп'ютерів та ноутбуків Apple, macOS, славиться стабільністю, ефективністю та естетикою, а з майбутнім оновленням Big Sur вона стане ще кращою. Але Apple не часто прислухається до своїх клієнтів і вперто відмовляється додавати прості функції, які зроблять macOS більш зручною. Крім того, стандартним додаткам Apple часто не вистачає функціональності, до якої ми звикли, користуючись іншими програмами.

На щастя, недоліки macOS можна вирішити за допомогою сторонніх додатків. Більшість з додатків з нижченаведеного списку — платні, але у всіх є безкоштовні пробні версії, що дають можливість перевірити, наскільки зручно працювати з додатком. Ще один плюс додатків для macOS — синхронізація з відповідним додатком на iPhone.

Для зручності користування

BetterSnapTool ($3): для одночасного виведення на екран двох додатків в macOS можна використовувати SplitView, але цей додаток не настільки інтуїтивний, як вікна у Windows, які можна перетягувати до кута або прив'язати до певного місця. Додаток коштує 3 долари.

Amphetamine (безкоштовно). Якщо вам коли-небудь доводилося ворушити курсором під час перегляду фільму або ролика на YouTube, щоб екран не вимикався, ви оціните цей додаток — він дозволяє екрану не вимикатися у беззадачному режимі. Amphetamine також працює з зовнішніми екранами.

Alfred (безкоштовно): дефолтний провідник macOS непоганий, але для нього існує альтернатива. Alfred дозволяє створювати власні ярлики для програм і папок з файлами, активувати системні команди за допомогою набору тексту, створювати автоматизовані налаштування робочих процесів, які починаються з натиснення кнопки або вводиться фрази, і багато іншого. Програма безкоштовна, але повний набір функцій коштує близько 32 доларів.

AdGuard ($30 на рік): цей додаток дозволяє вибирати та налаштовувати величезний вибір фільтрів для блокування розширень соціальних мереж, спливаючих вікон, перенаправлень URL-адрес та багато чого іншого. Він працює не тільки в браузері, але і в інших встановлених вами додатках. Є безкоштовна двотижнева пробна версія.

Для набору тексту

LibreOffice (безкоштовно). Набридло платити за Microsoft Office, не вражає стандартний офісний пакет Apple, і немає бажання перейти на хмарний Google G Suite? Завантажте LibreOffice, повнофункціональний пакет, що включає звичайні додатки, такі як текстовий процесор та редактор електронних таблиць. Він повністю сумісний з усіма звичайними типами файлів Microsoft, включаючи застарілі формати, такі як .doc. Це відкритий вихідний код, і його можна використовувати навіть в комерційних цілях.

Ulysses (50 доларів в рік). Інтерфейс текстового редактора Ulysses обходиться без всіх непотрібних значків і кнопок та дозволяє зосередитися на роботі. В наявності є безкоштовна пробна версія.

Highland 2 (безкоштовно): Highland — це редактор з «розширеним простим текстом». Він призначений в основному для сценаріїв і постановок, але є й шаблони для інших речей, наприклад, для написання романів. Додаток автоматично налаштовує експортовані сценарії у стандартні формати, також є новий інструмент гендерного аналізу, який розбиває, скільки реплік вимовляють ваші персонажі, з розбивкою по статі. Базова версія безкоштовна, розширена коштуватиме 50 доларів.

Day One (35 доларів на рік). Day One — компроміс між рукописним блокнотом та цифровим планувальником. Додаток дозволяє вести журнал зі вставкою зображень і фото, голосовими замітками. Записи можна експортувати у різні формати, наприклад, у pdf. Записи автоматично зберігаються, їх можна захистити паролем або біометричними даними. Безкоштовна версія обмежена, а за повну версію доведеться заплатити 35 доларів за рік.

Для перегляду

ApolloOne (безкоштовно): якщо вам потрібен потужний переглядач зображень, який дозволяє редагувати і переглядати метадані, обробляти каталоги файлів зображень RAW і налаштовувати автоматизовані процеси для сортування та класифікації фотографій, це ApolloOne. Це програма для серйозних фотографів — або, принаймні, для людей, які роблять багато знімків і хочуть їх організувати. У безкоштовної версії є обмеження, а повна коштує 15 доларів.

Xee³ ($4) — це легкий додаток для перегляду зображень. Xee³ обходиться без просунутих опцій, тому його інтерфейс простий та ідеальний як засіб для перегляду фото за замовчуванням. Як бонус, додаток дозволяє сортувати фото у папках.

VLC Media Player (безкоштовно): Привіт з 2001 року, зручний відеоплеєр з постійними оновленнями. Працює з безліччю форматів файлів та кодеків, дозволяє конвертувати файли з одного формату в інший, і надає кілька методів стиснення аудіо та відео для створення власних роликів з готових. VLC Media Player — додаток з відкритим вихідним кодом.

Для організації

Hazel (32 долари). Сортування папок та файлів — не найцікавіша робота, до того ж, в цій справі складно поставити крапку. З цим може допомогти Hazel. Ви вказуєте додатку, за якими папками потрібно стежити, наприклад, за «Завантаженнями», і він автоматично переміщує файли до нових папок та сортує їх за назвою, датою, типом, з якого сайту їх завантажено тощо. Новостворені або завантажені файли переміщаються автоматично. 32 долари — разова оплата за додаток.

Shift (безкоштовно): у цьому додатку можна зв'язати всі акаунти в одному вікні браузера. Тепер не потрібно буде відкривати робочий аккаунт пошти в іншому вікні. В Shift можна підключити Gmail, Slack, Instagram, Facebook Messenger, Airbnb, LinkedIn, Spotify, Google Docs і багато іншого (плюс розширення Chrome). Розширена версія Shift коштує 100 доларів на рік, базова — безкоштовна.




Comments

    No results found.