Вчені дізналися, коли люди вперше прибули до Північної Америки: у цьому допомогли фекалії

  • Джерело: ТСН
  • 1970-01-01 03:00
  • Наука

Більшість вчених сходиться на думці, що люди вперше прибули до Північної Америки ближче до кінця останнього льодовикового періоду, близько 13 тис. років тому. Однак коли і як вони прибули, достеменно невідомо. Так, вчені дослідили фекалії, що були знайдені в печерах Пейслі сучасного Орегона в США, щоб визначити точний період прибуття людей на цю територію.

Про це пише IFL Science.

До недавнього часу вважалося, що найдавніші мешканці Північної і Південної Америки були єдиною групою, відомою як “культура Хлодвига", яка ступила на континент близько 13 тис. років тому. Однак більшість тепер вважають, що на континенті було кілька груп, що існували задовго до цього.

Попереднє радіовуглецеве датування показало, що фекаліям було принаймні 14 тисяч років. Хоча цей аналіз стверджував, що вони містили мітохондріальну ДНК людини, деякі були скептично налаштовані і стверджували, що зразки схильні до забруднення. Ця двозначність означала суперечку навколо того, чи було присутнє населення до Хлодвига в області у той час.

Нове дослідження показало інший спосіб доведення, що ції фекалії людські. Команда підвищила достовірність ідентичності стародавніх випорожнень, проаналізувавши ліпідні біомаркери, які менш схильні до забруднення, ніж ДНК.

Вони виявили, що 13 з 21 скам'янілих фекалій містили ліпіди, що переконливо свідчить про те, що вони були створені людьми. Це вказує на те, що люди жили у печерах Пейслі на території США щонайменше 14 тисяч років тому в період "до Хлодвига".

Однак у відкритті була одна плутанина: скам'янілі фекалії можливо, містили ліпіди, пов'язані з собакою. Хоча це може додати деяку невизначеність в дискусії, дослідники стверджують, що собаки, швидше за все, споживали людські випорожнення. Якщо це так, це може дати деякі додаткові відомості про таємничих людей до Хлодвига.

Нагадаємо, знайдені 3500-літні зуби показали, що "вторгнення" в стародавній Єгипет фактично було тривалим захопленням іммігрантами. 




Comments

    No results found.