Початкова ціна збільшилася в 14 разів, а покупець взяв на себе ряд зобов'язань: деталі приватизації готелю "Дніпро"

15 липня державний готель «Дніпро» на Європейській площі в центрі Києва було приватизовано через систему ProZorro. Новим власником будівлі стала українська компанія «Смартленд», яка заплатила за готель 1,1 мільярда гривень (40 мільйонів доларів). Початкова ціна лоту стартувала з 80,9 мільйонів гривень, при цьому перша ставка складала 711 мільйонів гривень. У підсумку сума збільшилася в 14 разів.

Президент Володимир Зеленський привітав нових власників на Facebook.

«Переможцю торгів - новому власнику готелю «Дніпро» - бажаю, щоб ця чудова будівля в центрі Києва виправдала його інвестиції, принесла прибуток і стала справжньою окрасою нашої столиці та бажаною локацією для її гостей. Переконаний, держава не повинна конкурувати з бізнесом у тому, що бізнес зазвичай робить краще, у цьому випадку - керує готелями», - наголосив президент.

Голова Виконавчого комітету реформ Михайло Саакашвілі назвав цю подію "першою ластівкою".

«Сподіваюся, цей аукціон, ціна на якому перевищила всі найсміливіші очікування, відкриє очі всім тим, хто говорив, що це не спрацює. Досить вже займатися окозамилюванням і протиранням штанів, час діяти! Часу мало! Фонд Держмайна і Сенниченко молодці!», - наголосив він  у своєму Facebook.

«Історично в людей заклалось розуміння, що держава може їх обманювати. У людей низька довіра до державних інституцій. Тому потрібні показові результативні дії, як-от такі відкриті аукціони», - наголосив соратник Саакашвілі Георгій Цхакая.

«Україна здійснила першу справді вдалу приватизаційну угоду за багато років. Початкова ціна готелю «Дніпро» склала 80 млн грн, а в результаті відкритих і чесних торгів зросла до 1,1 млрд грн», - прокоментував прем’єр-міністр України Денис Шмигаль

Наголошується, що "Смартленд" зобов'язана дотримуватися кількох пунктів правил приватизації, зокрема залишити мінімум 100 номерів і при цьому  зберегти рівень чотирьох зірок, не прибирати з назви слово Дніпро/Dnipro, а також півроку не зменшувати зарплату співробітникам і погасити борги за перші 6 місяців роботи.

Новий власник готелю "Смартленд" працює на ринку оренди та експлуатації нерухомості 6 років - із 2013-го, статутний капітал компанії становить більше 11 мільйонів гривень. Варто зазначити, що компанія ніколи не фігурувала в кримінальних справах і судових спорах.

Довідка

Готель "Дніпро" побудовано 1964 року на площі Леніна (нині - Європейська площа в центрі Києва). Будівля нараховує 12 поверхів. Загальна площа - 13 тисяч квадратних метрів. В готелі 186 номерів і парковка на 56 автомобілів.




Comments

    No results found.