Вітамін В: які продукти потрібно їсти

Галерея

Організму необхідна певну кількість вітаміну B12 кожен день. / iPhones

Вітамін В-12 є одним з багатьох життєво важливих поживних речовин і мінералів, які необхідні організму в достатній кількості, щоб кожен день приносити найкращі результати здоров'ю.

Вітамін В12 для здоров'я

Дефіцит та його наслідки

У яких продуктах В12 найбільше?

Приймати додатково чи ні?

Також названий кобаламіном, вітамін B12 є водорозчинним вітаміном, який допомагає підтримувати ряд процесів і функцій в організмі, включаючи:

Метаболічні процеси і вироблення енергії

Функції мозку і нервової системи

Створення і підтримання еритроцитів

Створення і підтримання ДНК

Вам необхідна певна кількість вітаміну B12 кожен день, щоб підтримувати всі ці життєво важливі функції. Управління харчових добавок Національного інституту охорони здоров'я повідомляє, що в залежності від вашого віку вам знадобиться наступна кількість вітаміну B12:

Від народження до 6 місяців: 0,4 мкг.

Немовлята віком від 7 до 12 місяців: 0,5 мкг.

Діти у віці від 1 до 3 років: 0,9 мкг.

Діти у віці від 4 до 8 років: 1,2 мкг.

Діти у віці від 9 до 13 років: 1,8 мкг.

Підлітки у віці від 14 до 18 років: 2,4 мкг.

Дорослі: 2,4 мкг.

Читайте такожВітаміни для схуднення: як "розігнати" метаболізм і скинути вагу

«Це мінімальна кількість, необхідна будь-кому з цієї поживної речовини, щоб залишатися здоровим. Але ваші конкретні потреби можуть відрізнятися. Скільки дійсно потрібно будь-якій людині, залежить від віку, статі, фізичного стану, супутніх захворювань і від того, наскільки добре його або її тіло засвоює B12», - говорить Джой Стівенсон-Лоус, засновник некомерційної медичної інформаційної компанії Proactive Health Labs.

Щоб засвоювати вітамін B12 з продуктів, які ви їсте, ваше тіло повинно мати достатній запас білка, який виробляється в шлунку і називається внутрішнім фактором. Тим не менше, люди, які мають анемію, стан, який зазвичай пов'язаний з аутоімунним розладом, не отримують цей білок. Їм важко засвоювати вітамін B12, будь то з їжі або біологічно активної добавки. Це умова вимагає медичної допомоги, і ніяке споживання більшої кількості вітаміну B12 не може заповнити відсутній внутрішній фактор.

«Звичайно, після того, як ми приймаємо водорозчинні вітаміни, залишені кількості виводяться з організму через сечу. Але В12 відрізняється тим, що він може роками зберігатися в печінці. Це, мабуть, єдиний водорозчинний вітамін, який може зберігатися в організмі», - додає Стівенсон-Лоуз.

Дефіцит вітаміну В12

Оскільки вітамін B12 може зберігатися в печінці, може знадобитися якийсь час, щоб дефіцит поживних речовин став очевидним. Але дефіцит вітаміну B12 може призвести до ряду проблем, включаючи:

Анемія

Втома і слабкість

Запор

Проблеми з балансом

Зміни настрою, в тому числі дратівливість і депресія

Когнітивні проблеми, такі як погана пам'ять, сплутаність свідомості, дезорієнтація, параноя або недоумство

Пошкодження мозку і центральної нервової системи

Дефіцит вітаміну В12, як правило, частіше зустрічається у літніх людей і тих, хто дотримується суворої вегетаріанської або веганскої дієти, яка виключає велику кількість продуктів тваринного походження, які можуть забезпечити цю поживну речовину у великих кількостях.

«Тим не менш, це може відбуватися іноді і у немовлят, що може призвести до нездатності розвиватися, слабкості і відсутності м'язового тонусу», - говорить Стівенсон-Лоус. Ви можете дізнатися, чи є у вас дефіцит вітаміну B12, за допомогою простого аналізу крові, призначеного лікарем.

М'ясо - багате джерело Вітаміну В / УНІАН

Продукти з високим вмістом вітаміну B12

Вітамін B12 виділяється з бактерій, які містяться в продуктах тваринного походження, але багато оброблених продуктів, такі як пластівці для сніданку, також збагачені ним. Такі продукти є багатими джерелами вітаміну B12:

Молюски

Печінка. М'ясо та печінка, зокрема, є відмінними джерелами вітаміну B12.

Червоне м'ясо

Риба. Навіть консервований тунець може покрити всі або майже всі потреби у вітаміні В12 протягом дня.

Молоко. Одна чашка молока з низьким вмістом жиру містить 1,2 мікрограма вітаміну B12, що дозволяє вам досягти половини своєї щоденної мети.

Яйця. Одне велике яйце містить 0,6 мікрограма вітаміну В12.

Збагачені продукти. Сухі сніданки, тофу, рисове молоко і соєве молоко можуть бути хорошими джерелами вітаміну B12. Перевірте етикетку продукту для конкретних кількостей, які кожен містить.

Збагачені поживні дріжджі. Харчові дріжджі - це штам дріжджів під назвою Saccharomyces cerevisiae. Це порошкоподібна речовина, яку іноді додають в вегетаріанські або веганські страви для додання сирного, горіхового, умамі смаку, який заповнює недолік м'яса.

Чи потрібно пити вітаміни в капсулах?

Задоволення ваших потреб у вітаміні за допомогою цільних продуктів, як правило, вважається найкращим способом заповнити кількість вітаміну в організмі.

Стейсі Пенс, зареєстрований дієтолог у Векснерскому медичному центрі Університету штату Огайо, говорить, що «відповідно до Національного обстеження здоров'я і харчування більшість дітей і дорослих споживають рекомендовану кількість вітаміну B12 у своєму раціоні».

Тому вона каже, що не буде рекомендувати добавку, специфічну для В12.




Comments

    No results found.