Порушення менструального циклу: як зрозуміти та що робити

Збій менструації не є для багатьох жінок проблемою, що потребує лікування. Збився – відновиться з часом. Деякі пацієнтки мають нерегулярний менструальний цикл протягом десятків років і вважають це нормальним станом.

Що таке нормальний менструальний цикл і чому він порушується, розповіла лікарка акушерка-гінекологиня в клініці ISIDA Валерія Даценко.

Нормальний менструальний цикл

Менструальна функція (МФ) – це циклічна і повторюється з місяця в місяць підготовка організму жінки дітородного віку до вагітності.

Нормальний менструальний цикл триває від 21 до 35 днів і супроводжується менструацією у разі відсутності вагітності. Тобто від менструації до менструації проходить від 21 до 35 днів. Її тривалість в нормі становить від 3 до 7 днів.

Скорочення або збільшення тривалості менструального циклу і / або менструації свідчить про порушення менструального циклу.

Як зрозуміти, що цикл збився?

менструація настає через 35 днів і більше;

менструація починається через 15-20 днів або менше;

менструація триває 1-2 дні;

менструація триває 8-10 днів або не припиняється через 10 днів;

менструація супроводжується сильними болями, нудотою, блювотою, запамороченнями, підвищенням температури тіла вище 37 градусів і ін. неприємними симптомами;

скорочується або збільшується обсяг крововтрати;

між менструаціями спостерігаються кров'янисті виділення;

менструація відсутня протягом 3-6 місяців.

Одноразовий збій менструації не є приводом для занепокоєння, якщо з наступною менструацією цикл відновлюється. Стрибкоподібний менструальний цикл у підлітковому віці – нормальна ситуація. Протягом 1,5-2 років він встановиться.

Причини порушення менструального циклу

Менструальний цикл жінки залежить від роботи:

гіпоталамус (частина проміжного мозку, центральна ендокринна залоза, яка координує функції всіх внутрішніх органів і систем);

передньої частки гіпофіза (гормони передньої частки гіпофіза відповідають за дієздатність усіх ендокринних залоз);

яєчників;

наднирників;

щитовидної залози.

Збій в роботі навіть одного органу призводить до порушення менструального циклу. Якщо ми говоримо про одиничний збій, можливо, причина криється в стресі, нервовому перенапруженні.

Серед інших причин можна виділити:

зміну клімату;

стрімке схуднення або набір маси тіла;

різкий перехід на вегетаріанство або жорстка дієта;

приймання деяких лікарських препаратів (наприклад, кортикостероїдів);

порушення роботи щитовидної залози, наднирників, яєчників (розвиток полікістозу яєчників) і ін.

Ближче до початку клімаксу менструальний цикл подовжується. Менструація може бути багатою або бідною, короткою або довгою. Часта менструація може свідчити про розвиток онкологічних захворювань або органічних змін. Під органічними змінами мається на увазі наявність міом великих розмірів (доброякісні пухлини матки), поліпів, гіперплазії ендометрію (розростання клітин внутрішнього шару матки – ендометрію).

Нормалізація менструального циклу

Насамперед необхідно записатися на прийом до лікаря-гінеколога, щоб пройти гінекологічний огляд і здати необхідні аналізи. За необхідності проконсультуватися з ендокринологом, генетиком або терапевтом. Головне завдання лікаря – визначити точну причину порушення менструального циклу і усунути її.

Чому так важливо нормалізувати менструальний цикл?

По-перше, його регулярність і циклічність свідчить про нормальну роботу органів і систем всього організму. Якщо цикл подовжується або коротшає, менструація супроводжується болем, кровотечею, вам необхідно звернутися до лікаря-гінеколога. Оскільки ці стани не є нормою.

По-друге, нормальний цикл потрібен для настання вагітності. У разі порушеного циклу і відсутності менструації ймовірність завагітніти скорочується.

По-третє, якщо жінка не планує зараз вагітніти, нормальний цикл дозволяє їй відстежити "небезпечний" період, уникнувши небажаної вагітності. А в майбутньому, за бажання, стати мамою.




Comments

    No results found.