Легенди кіно: як Рассел Кроу виграв "Оскар" за "Гладіатора", чому програв ще дві статуетки і якою новою роллю здивує глядача

Австралієць частково побудував кар'єру за рахунок образу "суворого чоловіка" і в пам'яті більшості залишається тим самим римським воєначальником - "Гладіатором" з епіка Рідлі Скотта.

І якщо статуетку Американської кіноакадемії Рассел якраз і отримав за "Гладіатора", то дві його інші номінації отримані за абсолютно іншого плану ролі. Більш того, Кроу отримав три поспіль номінації у 2000, 2001, 2002, що досить велика рідкість в Голлівуді, і саме час розібратися за які ролі номінували актора і чому виграв "Оскар" саме за "Гладіатор".

72-ий "Оскар", 2000 рік, "Своя людина"

Першу номінацію Расселу Кроу принесла напружена картина "Своя людина" (The Insider) Майкла Манна ("Сутичка", "Співучасник" "Джонні Д."), заснована на абсолютно реальному скандалі, що сколихнула Америку. Рассел зіграв доктора Джеффрі Уайганда, віце-президента великої тютюнової компанії з наукових розробок, який мимоволі став головним фігурантом гучного викриття індустрії, що намагалася приховати від громадськості реалії рівня онкозахворюваності серед курців. Те, що очевидно нам зараз, не було особливо зрозуміло років 25-30 тому. Другу головну роль в стрічці виконав блискавичний Аль Пачіно, який зіграв знаменитого продюсера новинний передачі "60 хвилин" на каналі CBS. Там, де більшість режисерів зняли б хоч і цікавий, але досить типовий байопік, Майкл Манн здивував публіку яскравою й дуже динамічною картиною, розкривши одним махом безліч протиріч. 33-річний Рассел Кроу набрав вагу, надягнув сиву перуку і зіграв з такими нюансами, що публіка прийшла в захват, адже  вони звикли до Рассела зразка "Швидкий і мертвий" або "Секретів Лос-Анджелеса". У фільму була найкраща критика з усіх картин 99-го і до сих пір утримується рейтинг в 96% на Rotten Tomatoes. І так, навть Квентін Тарантіно особисто вніс "Свою людини" до топ-20 картин, що вийшли після 1992-го року. Чому ж Рассел програв номінацію? У той рік реальне протистояння було між Кроу, Дензелом Вашингтоном в "Урагані" та Кевіном Спейсі в "Красі по-американськи". Виграв Спейсі. Адже рік був 1999-ий і він пройшов під знаком "бунту середнього класу" ( "Краса ..", "Бійцівський клуб", "Матриця"). Загальний наратив був на користь Кевіна Спейсі і його потужного перфомансу.

73-їй "Оскар", 2001 рік, "Гладіатор"

Наступний рік став абсолютно тріумфальним в кар'єрі Рассела Кроу. "Гладіатор" побив абсолютно всі рекорди очікувань. Та що там - епічне полотно Рідлі Скотта буквально відродило жанр "Пеплум", який студії поховали, посилаючись на дорожнечу і провали в прокаті. Але і "Гладіатор" починався не безхмарно - перші версії сценарію абсолютно всі вважали жахливими. Зараз під час промо-туру "Безжального", Рассел розповів, як продюсер намагався затягнути Кроу на зустріч з Рідлі Скоттом, не показуючи акторові сценарій. Правда він не знав, що Рассел вже добув текст обхідними шляхами і був не приємно здивований. З поваги до Рідлі Скотта, актор все-таки погодився на зустріч - і був неймовірно вражений планами і масштабним баченням режисера. Тому пішов до спортзали і приступив до підготовки. А сценарій так і правили протягом всього знімального процесу, в результаті по Голлівуду навіть ходили жарти, що співавторами сценарію цілком можна вважати і акторів, і Скотта, і монтажерів. Колективні зусилля вкрай талановитої команди зіграли свою роль і "Гладіатор" став головним фільмом 2000-го року. На "Оскарі" суперниками Рассела стали Хав'єр Бардем, Джеффрі Раш, Том Генкс і Ед Гарріс. У Бардема і Раша ролі в "Поки настане ніч" і "Перо маркіза де Сада" відповідно, вважалися занадто ризикованими, та ще й в маленьких фільмах. Ед Гарріс однозначно був цікавим претендентом за фільм "Поллок" про відомого художника, який сам актор і відзняв як режисер. Генкс був номінований за ще один касовий хіт 2000-го - "Вигнанця" і вже мав за плечима дві перемоги. Американська кіноакадемія любить великий успіх і нагорода для Рассела за "Гладіатора", а ще й після попереднього року, де актор зіграв абсолютно іншу роль, була для них вкрай логічною. Хоча, безумовно, боротьба була серйозною - "Золотий глобус" віддав перевагу Тому Генксу, а Британська кіноакадемія і зовсім нагородила юного Джеймі Белла за роль в культовій картині "Біллі Елліот". Але і цей бастіон впаде перед Расселом Кроу.

74-ий "Оскар", 2002 рік, "Ігри розуму"

Роль лауреата Нобелівської премії з економіки, блискучого математика і автора теорії ігор, Джона Неша в байопіку Рона Ховарда "Ігри розуму" багатьма критиками вважається кращою в кар'єрі Рассела Кроу. Ще більше нюансів, прихованих і очевидних, ще більше акторської самовіддачі. У Джона Неша з "Ігор розуму" практично немає нічого від Рассела Кроу - актор перетворився в свого персонажа. Фільм не раз критикували за численні вольності, допущені авторами по відношенню до реальної біографії Неша і його родини. Але ніколи не заперечували неймовірної сили перфоманс Рассела Кроу. На цей раз, актор виграв і "Золотий глобус", і премію Британської кіноакадемії, але на "Оскарі" зіткнувся об стіну під ім'ям Дензел Вашингтон і його культовий образ в динамічному поліцейському трилері "Тренувальний день", який режисер Антуан Фукуа зняв настільки автентично в декораціях реальних бандитських вулиць Лос-Анджелеса, що це вплинуло на весь жанр поліцейського трилера з тих часів. Академія була не настільки прогресивною тоді, щоб номінувати "Тренувальний день" за сценарій, режисуру і кращий фільм року, але могла хоча б відзначити кіно за акторські роботи Вашингтона та Ітана Гоука. У той рік релевантними кандидатами на початку гонки також вважалися Шон Пенн за "Я - Сем" і Вілл Сміт за байопік про Мухаммеда Алі. Але в підсумку "боротьба" розгорнулася між найсильнішою, дуже незвичайною роботою Рассела Кроу і яскравим виходом Дензела Вашингтона. І так склалися "зірки", вина академіків за ігнорування "Тренувального дня" в основних номінаціях, торішня перемога Рассела Кроу - і Дензел Вашингтон виграв "Оскар" за кращу чоловічу роль у той вечір.

Рассел і Дензел зустрілися на знімальному майданчику "Гангстера" Рідлі Скотта кілька років після їх "оскарівського протистояння" і скільки б жовта преса не намагалася зіштовхнути лобами іменитих артистів - вони залишилися друзями, завжди підкреслюючи, що між ними немає нічого крім любові і поваги.

Рассел Кроу продовжує дивувати глядача, будучи неймовірно смішним в "Славних хлопців" в парі з Райаном Гослінгом або вкрай відштовхуючим в шоу "Найгучніший голос", за який минулої зими актор виграв ще один "Золотий глобус".

І цього літа Рассел Кроу зіграє абсолютно антігероічного персонажа, який злякає не тільки головну героїню, а й наведе жах на місто, не здатне швидко відповісти на гнів однієї людини. Вихід трилера "Безжальний" з одним з найбільш заслужених володарів премії "Оскар" Расселом Кроу запланований в Україні на 30 липня.

Зазначимо, раніше УНІАН розповідав, на які фільми можна піти в кінотеатри у найближчі вихідні.




Comments

    No results found.