Проблеми держбюджету-2020 посилюються: доходи загального фонду недовиконано на десятки мільярдів

Галерея

За період першого півріччя 2020 року до загального фонду держбюджету недоотримано понад 38 млрд грн запланованих доходів, йдеться у висновках Рахункової палати України щодо виконання держбюджету у січні – червні 2020 року.

Ми вирішили висвітлити стан держбюджету за перше півріччя в частині наповнення доходної його частини.

Бюджетні підсумки

У травні 2020 року доходи державного бюджету і далі скорочувалися (на 29.5% р/р) під впливом пригніченої економічної активності, а також бази порівняння (у травні 2019 року Нацбанк перераховував до держбюджету частину прибутку до розподілу, тоді як цього року весь обсяг було перераховано у квітні).

Таблиця 1 - Основні показники Державного бюджету України

Джерело: НБУ

Варто зазначити, у травні 2020 року державний бюджет виконано зі значним дефіцитом, який становив 24.5 млрд грн.

Таблиця 2 – Баланс бюджету

Джерело: Мінфін.

Рисунок 1 – Доходи, витрати та бюджетний дефіцит

Джерело: Мінфін.

Натомість тривало зростання видатків державного бюджету (2.7% р/р) внаслідок підтримки Пенсійного фонду та витрат на охорону здоров’я, а також дорожнє господарство.

Місцеві бюджети повернулися до профіциту станом на 1 червня (3.2 млрд грн), однак через значний дефіцит державного бюджету сформувалося від’ємне сальдо зведеного бюджету.

Бюджетні тенденції

Аналіз оперативної звітності Казначейства показав, що перманентно сума недонадходження доходів залишається істотною.

За період січня-червня 2020 року план доходів загального фонду державного бюджету не виконано на 38,4 млрд грн, або 7,8%, зазначають у Рахунковій палаті.

Ризики невиконання бюджету наразі є значними, оскільки, як зазначають в Розрахунковій палаті, якість прогнозу основних макропоказників не задовільна.

Щодо проблем надходження, то у Розрахунковій палаті наголошують, що менші від плану надходження ПДВ із ввезених на митну територію України товарів – на 33,2 млрд грн (22,3%), рентної плати за користування надрами – на 7,1 млрд грн (39,1%), податку та збору на доходи фізичних осіб – на 2,2 млрд грн (3,9%), ввізного мита – на 0,9 млрд грн (9,2%).

Рисунок 2 – Структура бюджету

Джерело: Мінфін.

Отже, збереглися проблеми щодо надходження від митниці та податкової. План доходів, які адмініструє митна служба, не виконано на 34 млрд грн (21,4%), податкова служба, – на 1,7 млрд грн (0,6%), наголошують у Рахунковій палаті.

Менші від плану і видатки загального фонду. У січні – червні відповідна сума становила 51 млрд грн (9,6%).

Зокрема, менше плану проведені видатки на реалізацію програм державних гарантій медичного обслуговування населення, заходи з протидії поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19 тощо − на 29,9 млрд грн (30,4%).

Унаслідок відхилення ринкового курсу гривні від планового закладеного при бюджетному плануванні у січні − червні 2020 року, у порівнянні з прогнозом, видатки на обслуговування державного боргу менші на 7,1 млрд грн (10,3%); а економія видатків на зарплату і грошове забезпечення військовослужбовців, насамперед за бюджетними програмами МВС стала основним чинником економії видатків на оплату праці з нарахуваннями – на 6 млрд грн (5,4%).

Менші обсяги від плану проведене фінансування видатків  на соціальне забезпечення − на 4,8 млрд грн (2,9%) у зв’язку з проведенням видатків на здійснення державних програм соціального захисту населення в межах фактичних зобов’язань; медикаменти та перев’язувальні матеріали, харчові продукти − на 1,2 млрд грн (26,6%), що переважно спричинено незавершеними процедурами закупівлі за бюджетними програмами Міністерства охорони здоров’я; субвенції місцевим бюджетам − на 1,1 млрд грн (1,6%), зокрема унаслідок зволікання Кабміну з розподілом коштів між регіонами.

Варто зазначити, на покриття тимчасових касових розривів Пенсійного фонду України Державна казначейська служба України надала з єдиного казначейського рахунку 67,4 млрд грн позик, із яких неповернені 11,4 млрд гривень. Загальна заборгованість за наданими з єдиного казначейського рахунку позиками Пенсійного фонду зросла до 59,4 млрд гривень.

В підсумку зазначимо, загальний фонд державного бюджету фінансувався насамперед коштом держзапозичень, які становлять 259,5 млрд грн (99,8%) джерел фінансування. Отримання першого траншу МВФ в червні 2020 року дозволило залучити 70,2 млрд грн із залучених за пів року 105,8 млрд гривень зовнішніх надходжень. При виконанні плану державних зовнішніх запозичень, недонадходження від внутрішніх запозичень становили 0,2 млрд грн (0,1%).




Comments

    No results found.