Імунологи виділили три типи адаптивної імунної відповіді на COVID-19

  • Джерело: Medic.ua
  • 1970-01-01 03:00
  • COVID-19

Дослідники з Інституту імунології University of Pennsylvania ідентифікували три різновиди адаптивної імунної відповіді на COVID-19, а також детально вивчили особливості вроджених імунних реакцій на SARS-CoV-2. Ці відкриття можуть допомогти при прогнозуванні перебігу хвороби у пацієнтів з важкою формою COVID-19 і обрати відповідний курс лікування. Наукові статті з цього приводу опубліковані в журналі Science.

Існує велика кількість досліджень, в яких детально вивчені реакції імунної системи на вірус SARS-CoV-2. Однак більшість робіт зосереджувалися на окремих пацієнтах або невеликих групах інфікованих. За словами авторів нової статті, вони провели перший комплексний аналіз імунного профілю великого числа госпіталізованих пацієнтів.

У дослідженні брали участь 163 людини: 90 госпіталізованих пацієнтів з COVID-19, які проходили лікування в лікарні University of Pennsylvania, 29 не госпіталізованих пацієнтів і 44 здорових людини. Їх вивчення дозволило вченим визначити три різних типи адаптивного імунної відповіді при коронавірусній інфекції.

Перший імунний тип відповіді на інфекцію характеризувався високою і стійкою активністю CD4 Т-лімфоцитів при CD8 клітин. Перші відповідають за адаптивну імунну відповідь, активуючи B-лімфоцити, фагоцити і Т-кілери. У свою чергу, CD8 лімфоцити безпосередньо руйнують інфіковані клітини, розпізнаючи вірусні антигени на клітинних мембранах.

Другий імунний тип характеризується великою кількістю і активністю двох субпопуляцій Т-лімфоцитів – ефекторних клітин-попередників пам’яті TEM і короткоживучих ефекторних клітин, які здійснюють імунну реакцію TEMRA. А третій, останній імунний тип практично не мав ознак імунної відповіді на інфекцію.

Класифікувавши підтипи реакцій імунної системи, автори дослідження об’єднали їх з клінічними даними, щоб прояснити взаємозв’язок між імунною відповіддю і проявами хвороби. Виявилося, перший тип пов’язаний з самим важким перебігом COVID-19 і асоціювався із запаленнями, недостатністю різних органів і в тому числі – нирок. Другий же підтип ніяк не впливав на захворюваність, але був пов’язаний з вищою смертністю і різними імунодефіцитами в анамнезі пацієнта. Що стосується останнього типу імунної відповіді, то він не був пов’язаний з конкретними симптомами або клінічними особливостями.

Джерело: https://science.sciencemag.org/content/early/2020/07/15/science.abc8511




Comments

    No results found.