Імунітет та вакцини – огляд наукових новин про коронавірус

  • Джерело: Тиждень.ua
  • 1970-01-01 03:00
  • COVID-19

Вчені дослідили варіанти імунної відповіді на SARS-CoV-2, вперше було проведено дослідження колективного імунітету для цілої країни, а через декілька днів розпочнеться третя і остання фаза клінічних досліджень однієї із найперспективніших вакцин. Про це докладніше в науковому огляді Тижня

Три форми імунної відповіді

Тяжкість перебігу COVID-19 та ризик смерті від хвороби залежать від низки особливостей кожної людини. Тиждень уже писав про індивідуальні чинники, що призводять до тяжкої форми хвороби – вік, наявність інших хвороб, або ж перенесених у минулому. Також важлива сила імунної відповіді – ще у 2016 році вчені дослідили три варіанти реагування організму на вірус SARS. Сильна запізніла відповідь призводила до тяжкої хвороби, коли імунітет нібито сам «поїдав» легеневі клітини, намагаючись захиститися від вірусу. А от слабка та вчасна реакція імунітету ні до яких ускладнень не призводила. У свіжій статті в журналі Science вчені із медичної школи Університету Пенсільванії виявили три типи імунної відповіді і на SARS-CoV-2. Їхніми піддослідними стали 163 людини, серед яких 90 – госпіталізовані в університетську клініку, 29 – хворі на COVID-19, які лікуються вдома, а 44 – контрольна група, не заражена вірусом.

Для другої фази клінічних досліджень, яка проходить зараз, компанія обрала дози 50 та 100 мкг, які тестуватимуть на 300 здорових людях у віці 18-54 років. Також вперше вакцину тестуватимуть на старших за 55 років, компанія відібрала також 300 добровольців. Кожному учаснику дають або плацебо, або одну із зазначених вище доз. За планами Moderna, третя фаза стартує 27 липня. Число добровольців буде доведено до 30 тис. осіб старше 18 років, вони отримають або 100 мкг вакцини (з інтервалом в 28 днів), або плацебо. В разі успіху, компанія планує виробляти мільярд доз щорічно. Як зазначається на сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я, наразі 3 компанії впритул підійшли до третьої фази клінічних досліджень вакцини проти коронавірусу. Окрім Moderna це китайська SINOVAC, а також колаборація Оксфордського університету та компанії AstraZeneca.




Comments

    No results found.