Як вирішуватимуть проблеми із забрудненням річок: основні пропозиції

  • Джерело: Судебно-юридическая газета
  • 1970-01-01 03:00
  • Економіка

Голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований представив пропозиції щодо розв'язання проблем із забрудненням річок. Про це очільник відомства повідомив на своїй сторінці у Facebook.

«Сьогодні Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів селекторну нараду. Головна причина – тонни сміття з прибережних зон Закарпатської, Чернівецької, Івано-Франківської, Львівської областей, що зібрала повінь на Заході України та змила в річки. Сміття потрапило навіть до сусідніх держав. Тобто екологічна проблема вийшла за межі державної, вона завдає транскордонний вплив. А це не припустимо для України. На нараді ми обговорили, як запобігати потраплянню сміття до Тиси та інші річок», – написав Андрій Мальований.

За словами голови ДЕІ, потрібно враховувати специфіку регіону. Це гори з великою кількістю поверхневих водних об’єктів – понад 9,5 тисяч. Тому особливу увагу треба приділити поводженню з твердими побутовими відходами, благоустрою та стану водойм, раціональному використанню лісових ресурсів.

«Окрім стихійних сміттєзвалищ, що постійно виникають у прибережних зонах, є ще офіційні сміттєзвалища твердих побутових відходів, що розміщенні в небезпечній близькості до водойм. В Івано-Франківській області таких сміттєзвалищ 5, у Чернівецькій області – 8 шт. Під час повені деякі з них були затоплені, 2 сміттєзвалища Новоселицького району Чернівецької області частково змило водою. Також в Івано-Франківській області на берегах рік розміщено 20 тирсозвалищ, 9 з них частково або повністю забрали паводки», – зазначив Андрій Мальований.

Посадовець запропонував місця видалення відходів, що мають високий рівень підтоплення, закрити. Решту – консервувати та рекультивувати. «Визначити та виділити земельні ділянки для облаштування нових місць видалення відходів для забезпечення життєдіяльності населених пунктів регіону. Необхідно будувати нові регіональні об’єкти поводження з відходами за європейськими стандартами», – вважає Андрій Мальований.

Голова ДЕІ розповів, що необхідно передбачити бюджет для встановлення на річках уловлювачів сміття. Це спеціальні системи з решітками та граблями, що затримують і спрямовують сміття до місця збору для подальшої утилізації.

«Разом з обласними держадміністраціями, органами місцевого самоврядування та Держводагентством ми ще раз обстежимо ділянки водних об'єктів і заплав. Визначимо заходи, щоб ліквідувати всі несанкціоновані та стихійні сміттєзвалища. Будемо залучати Національну поліцію, щоб контролювати дотримання обмежень, встановлених законодавством для прибережних смуг. Неприпустимо, щоб на прибережних територіях з’являлися АЗС та інші самовільні забудови, організовувалися самовільні забори піщано-гравійної суміші», – зазначив Андрій Мальований.

Також Держекоінспекція підготує пропозиції для внесення змін до законодавства щодо збільшення розміру штрафних санкцій за засмічення прибережних захисних смуг та забруднення водних об’єктів.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що  прем’єр міністр зазначив: причиною повеней на заході Україні є велика кількість опадів, а не вирубка лісів. Денис Шмигаль додав, що питання про причини стихійних лих мають розглядати науковці.

Додамо, що в селі Розтоки на Буковині паводок зруйнував частину дороги. Ділянку огородили, рух перекрили.

Також ми писали, що Івано-Франківська прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактами масової вирубки лісів, що, ймовірно, призвели до стихійного лиха на заході України.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.




Comments

    No results found.