НАБУ взялося за Окружний адмінсуд Києва. Чим він відомий

Національне антикорупційне бюро та Спеціальна антикорупційна прокуратура повідомили про підозру суддям Окружного адмінсуду Києва.

Йдеться про голову суду Павла Вовка, його заступника Євгена Аблова та ще п'ятьох суддів.

Окрім суддів ОАСК, підозру також оголосили голові Державної судової адміністрації України Зеновію Холоднюку, додають в НАБУ.

Деталі справи у відомстві не розкривають: кажуть лише, що наразі проводять обшуки в приміщеннях суду та Державної судової адміністрації "для вилучення предметів, речей та документів, що можуть мати значення для кримінального провадження".

Водночас за інформацією Центру протидії корупції, фігурантів справи підозрюють у "створенні злочинної організації та захопленні влади".

Десятки мільйонів збитків: у чому підозрюють Омеляна

Усі кримінальні справи Порошенка. Розповідаємо коротко

СБУ затримала ймовірного автора "плівок Єрмака"

У самому суді кажуть, що обшуки стосуються справ Майдану, а дії правоохоронців назвали спробою дискредитації суду.

Це вже друга справа, щодо суддів Окружного адмінсуду. Минулого року детективи НАБУ також прийшли з обшуками до будівлі суду і повідомили про підозри керівництву ОАСК та ще кільком суддям. Тоді йшлося про факти втручання в діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів та низки інших відомств.

В суді тоді так само говорили про неправомірний тиск з боку правоохоронців.

Чим відомий Окружний адмінсудОкружний адмінсуд давно має скандальну репутацію через низку резонансних рішень.

Минулого року, приміром, ОАСК за позовом Ігоря Коломойського визнав націоналізацію "ПриватБанку" незаконною.

Її в суді назвали "безпідставною та такою, що здійснена з численними порушеннями чинного на той момент законодавства, наслідком чого стало неправомірне втручання держави у право акціонерів банку".

Також Окружний адмінсуд торік заблокував перейменування Української православної церкви (Московського патріархату), яка, за рішенням Верховної Ради, мала внести у свою назву зв'язок з Росією.

Серед інших резонансних вердиктів ОАСК - визнання незаконним рішення Київради про перейменування проспектів Московського і Ватутіна на проспекти Бандери і Шухевича відповідно; заборона Уляні Супрун виконувати обов'язки міністра охорони здоров'я, скасування заборони на показ в Україні серіалу "Свати", поновлення Романа Насірова на посаді голови Державної служби та низка інших.

Голова ОАСК Павло Вовк незабаром після торішніх обшуків з боку НАБУ склав із себе повноваження, але на початку 2020-го знову повернувся на посаду.

Хочете отримувати найважливіші новини в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram або Viber!




Comments

    No results found.