На Львівщині у двох людей діагностували ботулізм

Як повідомила Захід.нет 17 липня головна епідеміологиня Львівщини Наталія Тімко, на ботулізм захворіли 46-річний чоловік і 30-річна жінка. Вони є мешканцями Кам’янка-Бузького району.

«Токсин ботулізму був у курячій консерві домашнього виробництва. Вони самі ці консерви готували. Перші симптоми нагадували ознаки харчового отруєння. А далі – сухість в роті, двоїння в очах, порушення ковтання, мови, зору. Оскільки Кам’янка-Бузька центральна районна лікарня лікує хворих на коронавірус, хворих з ботулізмом госпіталізували у Пустомитівську центральну районну лікарню», – каже Наталія Тімко.

За її словами, пацієнтам ввели протиботулінічну сироватку і вже є позитивна динаміка. Це перший випадок ботулізму на Львівщині у цьому році.

Додамо, що ботулізм – це гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах. Основною причиною захворювання на ботулізм є продукти домашнього приготування: овочеві, грибні, м’ясні, рибні консерви, сирокопчені окости, солена, в’ялена та вуджена риба.

Симптоми, які найчастіші виникають при ботулізмі: порушення зору (двоїння або туман в очах), невиразність мови, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м’язова слабкість);

загальна інфекційна інтоксикація: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, боліти живіт;

пригнічені функції дихальних м’язів, внаслідок чого за відсутності терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності;

у дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м’язової слабкості.




Comments

    No results found.