ВР не розглядатиме "мовного" законопроекту Бужанського

Законопроект народного депутата фракції "Слуга народу" Максима Бужанського про державну мову в освітньому процесі не розглядатимуть у Верховній Раді восени, а з початком навчального року він не матиме сенсу, повідомила заступник голови парламентської фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

"Оскільки до осені він (законопроект - ІФ) втратить свою суть. Адже з першого вересня 2020 року російськомовні школи переходять на українську мову, тому цей закон не матиме сенсу, і його не виноситимуться на розгляд Верховної Ради", - сказала Кравчук у п'ятницю в ефірі "Радіо Свобода".

При цьому вона як заступник голови комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики і голова підкомітету з питань інформполітики висловила думку, що рішення винести цей законопроект на розгляд Верховної Ради було помилкою.

"Взагалі шансів пройти у цього закону не було. Крім того, це перше читання. Навіть із точки зору регламенту і процедур його не було б ухвалено. Це зайвий раз виявився для наших опонентів з одного і з іншого боку привід подражнити суспільство. Ми як комітет рекомендували його відхилити", - зазначила Кравчук.

Як повідомлялося, законопроект Бужанського пропонує скасувати обов'язкове вивчення 80% предметів у школах українською мовою, а натомість запровадити, щоб "перелік навчальних предметів, що вивчаються державною мовою, визначався освітньою програмою освітнього закладу з урахуванням особливостей мовного середовища".

Документ не був рекомендований профільним комітетом Верховної Ради.

Фракція партії "Європейська солідарність" та інші патріотично налаштовані сили в парламенті заявили, що зроблять все для того, щоб законопроект №2362 не було розглянуто в залі ВР.

На 16 липня передбачався розгляд законопроекту в парламенті, проте 15 липня уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав депутатів не підтримувати і зняти з розгляду законопроект Бужанського.

15-17 липня біля стін ВР відбувалася акція протесту проти ухвалення законопроекту.




Comments

    No results found.