Децентралізація в дії: як Рада переробила райони та що буде з виборами

Ошатні гуцули із трембітами під Верховною Радою і мешканці Київщини. Ніхто не хоче втрачати статус міста районного значення. Мешканцям Переяслава спочатку пообіцяли, що центр району залишиться у них. Але у політичній боротьбі переміг Бориспіль.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Таких прикладів чимало, розповідає депутат Роман Лозинський. Якщо спочатку окреслювати нові межі районів обіцяли за формулою, згодом до неї додалися невідомі ікси та ігреки.

"Постанову про зміну районів знімали з порядку денного і повертали на комітет. Її ухвалюють з мінімальним запасом голосів в останній день сесії", – каже Лозинський.

Намагалися почути кожного - але усім не вгодиш, пояснюють "Слуги". Втім, побоювання громад, що за елементарними послугами тепер доведеться їздити в інше місто - безпідставні.

Місцеві вибори у жовтні мають відбутися вже у нових районах, Центрвиборчком повинен нарізати нові округи. Втім зрозуміти повноваження нових органів місцевої влади не можуть і самі депутати.

Згідно із задумом реформи децентралізації, яку розпочала іще попередня влада, райони мали бути ліквідовані. Але вони - лишаються, поки що. Бо прописані в Конституції. І достатньо голосів у парламенті, де половина депутатів мажоритарники, на їхню ліквідацію не знаходилося. Влада обіцяє повернутися до цього питання восени. А поки що - робити усе, щоб головною була територіальна громада, а не місцевий чиновник.

Постанова про нове районування стала фінальним акордом літньої сесії. Нова відкриється восени. Але доти монобільшість обіцяє збиратися позачергово. Наступного разу - вже у вівторок.




Comments

    No results found.