Шості роковини катастрофи рейсу МH17: Європа і США закликають Росію визнати причетність до збиття літака

Європа і США посилюють тиск на Росію через катастрофу рейсу МH17 і закликають Москву визнати причетність до трагедії. Минуло рівно 6 років, відколи у небі над Донбасом російською ракетою збили пасажирський лайнер. Загинули всі 298 людей на облавку. Визнати відповідальність і співпрацювати зі слідством Росію закликали в українському МЗС.

А от президент України Володимир Зеленський у заяві про трагедію державу-агресорку так і не назвав. Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Цього року церемонія вшанування жертв катастрофи була нечисельна. Через коронавірус меморіальний комплекс в Амстердамі відвідали лише четверо представників фонду родичів загиблих і кілька камер. Вголос зачитували імена 298 жертв катастрофи, відповідальні за яку все ще не покарані.

Згадати про причетність до трагедії Росії - збиття Боїнга ракетою саме держави-агресорки є основною версією міжнародної слідчої групи - у своїй заяві до роковин катастрофи так і не наважується президент України.

"Кримінальний процес проти можливих винуватців злочину розпочався в Нідерландах 9 березня цього року. Цей суд обіцяє стати одним з найбільших у світовій практиці за останні десятиліття, адже, крім усього іншого, до нього прикута значна міжнародна увага", - йдеться у заяві глави держави.

Світові ж політики майже одностайно у своїх заявах вказують на Росію. Закликають її визнати свою відповідальність, як Європейський союз у спільній заяві, чи співпрацювати зі слідством як-от британський міністр закордонних справ Домінік Рааб.

"Ми підтримуємо поточний судовий процес у Нідерландах, щоби забезпечити правосуддя для загиблих і їхніх близьких родичів, та закликаємо Росію до повної співпраці", - заявив він.

Ще жорсткіше послання від Сполучених Штатів. Ті закликають державу-агресорку не ховати від суду обвинувачуваних у справі.

"Росія повинна гарантувати, що будь-які обвинувачувані особи, які зараз перебувають в Росії чи на підконтрольній Росії території, постануть перед правосуддям", - заявила тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін.

Нині підозрюваних четверо - троє росіян і українець. Усі пов'язані з так званою "ДНР". Саме вони, як вважає слідство, за змовою із російськими командирами доставили на окуповану частину Донбасу ракетну установку "БУК". А з неї згодом збили пасажирський літак. Судовий процес, який почався у Нідерландах навесні, продовжиться вже наступного місяця.

Напередодні ще один позов від Нідерландів зареєстрував Європейський суд з прав людини. Амстердам твердить, що російський уряд відповідальний за смерть пасажирів та екіпажу. І цей позов має підтримати окремі скарги родичів загиблих, які вже звернулися до ЄСПЛ. Долучитися до нього Нідерланди запрошують й інші країни.

Нині у справі МН17 є ще кілька судових позовів. Від України поданий 2017 року до Міжнародного суду ООН, де збиття Боїнга Росією називають доказом порушення конвенції про заборону фінансування тероризму. І від родичів загиблого громадянина США та Нідерландів. Вони торік позивалися до Нью-Йоркського суду проти російських банків і міжнародних платіжних систем, які звинувачують у фінансуванні бойовиків "ДНР".




Comments

    No results found.