Бив дітей, вбивав людей, вийшов по УДО: чи вдасться Антону Желепі уникнути покарання?

  • Джерело: Подробности
  • 1970-01-01 03:00
  • Події

Галерея

Почнемо з шокуючої історії, яку країна обговорювала весь тиждень. Чотири людини, майже вся сім'я, загинули у ДТП під Києвом. Винуватець - п'яний водій, що вилетів на зустрічну смугу. Напевно, кожен в Україні вже почув хоча б якісь подробиці цієї трагедії. Десятки програм, присвячені цій темі, здається, розказали про цю історію вже все.

Але одне питання так і залишилося без відповіді: а чому взагалі у нас можливо, що, вбивши на дорозі одного разу, водій їздить знову? Ось цей самий Антон Желепа, що вбив чотирьох людей, має судимість за аварію, в якій загинула жінка! Й обставини тієї давньої трагедії були схожими - сп'яніння, наркотики, перевищення швидкості.

Мої колеги знайшли родину, яка мала нещастя дізнатися, хто такий Желепа, ще десять років тому. Давайте почуємо їх.

Аварія, яка сколихнула всю країну! П'яний неадекват за кермом в одну мить убив цілу родину! Що зараз із хлопчиком, який вижив? Чи вдасться покарати убивцю його сім'ї по повній?

Що говорить і як живе родина першої жертви Антона Желепи?

Неділя. Вечір. На Старообухівській трасі (яку вже прозвали дорогою смерті) - елітний "Мерседес" на шаленій швидкості вилітає на зустрічну смугу і врізається в "Хюндай". Подробиці тієї страшної аварії - відомі похвилинно. В салоні "Хюндая" родина: мама, тато і троє дітей. Батьки і чотирирічна дівчинка гинуть на місці. Двох хлопчиків госпіталізують. Один із них помирає вже в лікарні.

А це чоловік, який їхав за кермом. Здається, він навіть не розуміє, що накоїв.

Вівторок. У заповненій журналістами судовій залі Антону Желепі обирають запобіжний захід. Він відмовляється від адвоката. І скупо розповідає деталі. Мовляв, машина не його - де взяв, не пам'ятає. Навіщо і куди їхав теж:

Я поехал, а куда я поехал и зачем - я не помню.

Із того, що пам'ятає: трава і випивка.

Я выпил может грамм 200 водки и выпил еще сидр яблочный.

У суді розповідають про Желепу. Йому 39. Безробітний, одружений, має трьох дітей. Пив і бив дружину. А ще має яскравий список судимостей та штрафів.

Ми їдемо за адресою, яку назвав суддя. Аби поговорити з родиною Антона Желепи.

Сусіди кажуть: з роботи в сусідньому супермаркеті його вигнали, дружина переїхала жити до родичів.

Дитину старшу я лічно бачила там біля тенісного стола. Я з балкона бачила він з ноги її ударив, як взрослий.

Сусідам є, що розповісти про Желепу.

Він з молодьожжю тут в основном, з хлопцями такими як сам неадекватними.

Ну я знаю, что он там употреблял наркотики.

А коли його востаннє бачили? - В неділю. - В ту саму неділю? - Да-да. - І в якому стані він був? - Його ж не поймеш, він все время такий чумний.

Повертаємося в суд. Прокурор довго зачитує "послужний список" Желепи. Кілька судимостей, хуліганка. Його сім разів ловили за кермом "під мухою". І найстрашніше - 10 років тому у п'яній аварії вбив молоду жінку.

Він багато курить. Навіть під час запису нашого інтерв'ю. Каже - так заспокоює нерви.

Володимир Катаєв. Його сім'ю теж знищив п'яний Антон Желепа. Коли 10 років тому збив дружину Аню. Все, що залишилося від неї, - це фото, спогади і блакитноокий син.

Син він на мене… Він більше схожий на першу жінку на Анюту. Голубі очі, блондін.

Роману 11. І він знає маму лише за світлинами. Анна загинула зовсім юною, коли їй було лише 18 і вона щойно народила дитину.

Володимир Катаєв, постраждалий:

Були на дачі. Вона ближче до вечора вирішила з'їздити купити на моторолері води. Коли вона поїхала, мені потім через хвилин 15 зателефонували, що так і так потрапила в ДТП. А коли я приїхав то вже ну…там все було миттєво.

Аня з'їхала з дороги, щоб не зіткнутися з іншою машиною. І вже на узбіччі в неї влетів Желепа.

Якщо він тормозив 90 метрів. Скорость при ударі, наскільки я пам'ятаю, була 120 км при зіткненні. То єсть з якою швидкістю він їхав.

З місця аварії винуватець утік. А в машині залишив пакунок маріхуани. Його знайшли наступного дня. Алкоголю в крові тоді вже не було, але свідки бачили, як перед аварією Антон Желепа випивав.

Присудили шість з половиною, але він вийшов по УДО. Нам тоді ще сказали, що в них дуже гарні зв'язки в прокуратурі.

За смерть Анни Катаєвої Желепа відсидів лише три з половиною роки. У те, що цього разу зловмисника покарають суворіше, Володимир не вірить. Каже: визнають незаконним тест на драгері. Або покладуть у лікарню, замнуть, "замажуть".

Я буду все робити зі свого боку, щоб не повторилося те що тоді, щоб він досидів від дзвінка до дзвінка і більше ніколи не сів за кермо.

Чи вдасться Антону Желепі попри резонанс уникнути покарання? Професійний адвокат, якому доводиться захищати і вбивць, і винуватців смертельних ДТП, каже - навряд чи. Усі докази вини - надто вже очевидні.

Ігор Липявка, адвокат:

Перше - експертиза буде протів нього, друге це реєстратор, третє це покази свідків. А ще з'ясовуємо, що він був у стані алкогольного сп'яніння, наркотичного сп'яніння. Тут можно, как мы смотрим какие-то законы с адвокатом.

Утім, лазівки все ж таки є. Наприклад - психічне захворювання.

Ігор Липявка, адвокат:

Це дуже важко довести. Це дуже серйозні експертизи. Це має бути або багато грошей, або багато знань. Людина була в свідомості - в свідомості сіла собі за кермо поїхала.

Інша річ - суворість покарання. Зараз Желепі загрожує від п'яти до десяти років за ґратами. Багато хто вважає: цього замало за чотири смерті.

Володимир Катаєв, постраждалий:

В нас в кримінальному кодексі якщо вкрасти качку то можна отримати 10 років, а якщо вбити людину - два роки умовно.

Ігор Липявка, адвокат:

Можна без прав їздить. Мене ж не наказують, можна їздити чого не їздити. Вся оця недосконалість законодавства призвела до цієї ДТП.

Традиційно, після гучної трагедії, епутати поспіхом кинулися змінювати закони. Як це було 2016. Після іншої страшної аварії. Коли у Василькові п'яний водій вилетів на узбіччя і на смерть збив двох дівчаток. Тоді підвищили штрафи за водіння під градусом. Але менше аварій відтоді не стало.

Із липня цього року штрафи збільшили ще. І хотіли це порушення криміналізувати, коли б за нетверезу їзду була б судимість. Але цю норму скасували. Хоча після аварії в Козині знову заговорили про криміналізацію.

Володимир Зеленський, президент України:

Штрафи до кінця ми це вже з вами бачимо не працюють. За незначні порушення правил вони мають бути збільшені в 5 в 10 разів. За інше має бути кримінальна відповідальність. Якщо водіння напідпитку спричинило загибель строк покарання має бути збільшено можливо до пожиттєвого ув'язнення.

Депутати цього тижня посилили покарання. Ухвалили документ у першому читанні. Штрафам додали альтернативу - адмінарешт на 10-15 діб. За повторне порушення - позбавлення прав (на термін від 3 до 10 років). Штраф за їзду без водійського посвідчення - до 10 тисяч гривень. Суворіше каратимуть за смертельні ДТП. Від 8 до 12 років.

Ігор Липявка, адвокат:

Єдине, що я б добавив, однозначно збільшив би адміністративну відповідальність і зробив би частково кримінальну відповідальність, якщо людина там вживає, наприклад, два види наркотичних засобів, або наркотичний засіб алкоголь.

Та чимало хто обурюється, що поліція знову зможе зупиняти водіїв без причини для профілактики і "ховатися в кущах".

Ростислав Кравець, адвокат:

Це виключно піар-акція. І плюс невеличкі такі кроки для узурпації влади в країні надання більшої влади поліції.

Та чи зупинило б навіть найсуворіше покарання Антона Желепу? Який і за першу смерть відсидів лише пів строку.

Ігор Липявка, адвокат:

Повірте, цьому якби було пожиттєво або розстріл - він все рівно сів би. Хоть розстріл введи за те шо керуєш.

Ростислав Кравець, старший партнер адвокатської компанії "Кравець і партнери", адвокат:

Потрібно цих осіб які порушили правила дорожнього руху відправляти на відповідні курси, зобов'язувати проходити психологічні тренінги.

Та поки психологічна допомога потрібна жертвам Желепи. 14-тирічний Святослав Цурканов, той єдиний хлопчик, який вижив в аварії на Старообухівський трасі, потроху одужує. Хоча попереду тривала реабілітація. Ним опікується й буде опікуватися його рідний дядько. Він, як і Володимир Катаєв, дуже хоче, аби винуватець аварії, який зруйнував дві сім'ї, поніс справедливе покарання. І, можливо, Володимир зможе розказати синові, що сталося з мамою.

Кажеться, що син більше любить мою теперішню жінку ніж мене. Він її називає Катя. Він знає, що єсть мама Аня. Коли дощ іде він говорить - це мама Аня плаче.




Comments

    No results found.