НАБУ оприлюднило відеосюжет про п'ять нових епізодів злочинної діяльності керівництва ОАСК і інших суддів

  • Джерело: Інтерфакс-Україна
  • 1970-01-01 03:00
  • Політика

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) оприлюднило відеосюжет, в якому йдеться, зокрема, про п'ять епізодів задокументованої протиправної діяльності суддів Окружного адміністративного суду міста Києва (ОАСК) та інших судів.

Відеосюжет "Зловживання в ОАСК: нові епізоди" опублікований на YouTube-каналі НАБУ в п'ятницю ввечері. У ньому наводяться аудіозаписи розмов суддів, що підтверджують їх протиправну діяльність, з текстовими розшифровками.

Відповідно до першого епізоду "Майновий стан", детективи встановили, що глава і судді ОАСК володіють дорогими активами і ведуть непорівнянний з рівнем доходів спосіб життя, при цьому тільки незначна частина з них відображена в деклараціях.

Зокрема, сам глава ОАСК Сергій Вовк за останні п'ять років понад 30 разів побував за кордоном, відпочивав на Мальдівських островах, при цьому вартість одного відпочинку становила в деяких випадках понад $ 50 тис, у деякі подорожі літав чартерними рейсами. Він також придбав кілька кілограмів золотих виробів у свого колеги - судді апеляційного суду. У 2017-2018 роках колишня дружина Вовка, брат і інші близькі особи отримали економічно необґрунтований дохід від махінацій з облігаціями внутрішньої державної позики на 5 млн грн кожен.

У другому епізоді "Замовні рішення в ОАСК" йдеться про рішення про визнання відсутності коаліції у Верховній Раді в 2019 році, що відкривало шлях для її подальшого розпуску на підставі судового рішення. Глава ОАСК заявляє, що судді готові прийняти таке рішення для помсти діючій на той момент владі.

Крім того, Вовк і його заступник Євген Аблов розробили план з подання від сторонньої особи позову про заборону державним службовцям виїжджати за кордон після проведення виборів президента України в 2019 році. Таким чином глава ОАСК планував продемонструвати свою владу і можливості суду, залякати і помститися колишнім чиновникам.

У третьому епізоді "Захоплення влади головою ОАСК" йдеться про конкурс до Вищої ради правосуддя (ВРП) і захоплення влади в Вищій кваліфікаційній комісії суддів України (ВККС).

Згідно з наведеними матеріалами, в березні 2019 року, коли було розпочато конкурс з відбору двох нових членів ВРП за квотою президента, глава ОАСК, побоюючись, що конкурс можуть виграти нелояльні до нього особи, доручив одному з суддів ОАСК вивчити процедуру проведення конкурсу, виявити допущені порушення і підготувати позов для його подання до того ж ОАСК від підставних осіб, щоб у подальшому скасувати результати конкурсу. Метою цих дій було фактичне захоплення влади Вовком у найвищому судовому органі шляхом введення до складу Ради лояльних до себе членів.

Також наводяться аудіозаписи, в яких Вовк у розмові зі "своїм" кандидатом в ВККС розповідає про намір захопити владу в цьому органі.

У четвертому епізоді "Втручання глави ОАСК у діяльність інших органів влади" йдеться, що, крім прийняття замовних рішень, Вовк використав своє службове становище і широке коло зв'язків для втручання в діяльність інших державних органів і захоплення влади на всіх рівнях судової системи, і наводиться кілька прикладів.

Зокрема, він здійснював систематичний вплив на суддів Конституційного суду України з метою вирішення як власних питань, так і "замовлень" інших осіб, які звернулися до голови суду.

У 2019, коли в суд надійшов позов про оскарження роз'яснення ЦВК з оплати праці учасників агітації на виборах президента, в телефонній розмові з довіреною особою одного з кандидатів в президенти Вовк зазначив, що готовий вплинути на суддів для ухвалення необхідного рішення тільки в разі отримання неправомірної вигоди.

Вовк також планував перешкодити призначенню нелояльних до нього колишнього голови і одного з членів ВРП на посаду суддів Верховного суду: він планував блокувати голосування за них на засіданні Верховної Ради, зокрема, шляхом пошуку голосів "проти" і отримання "замовного" висновку НАЗК про наявність конфлікту інтересів у діях голови Верховного суду і членів ВРП, що беруть участь в конкурсі.

У п'ятому епізоді "Особливий статус ОАСК і суддів" розповідається, як журналісти програми "Слідство-інфо" висвітлили святкування Абловим свого дня народження в одному з київських ресторанів. Судді ОАСК намагалися перевірити через свої контакти в правоохоронних органах трафік телефону журналістки. Також йдеться про заниження вартості банкету в виданому чеку.

"Детективи НАБУ здійснюють слідчі дії за місцем роботи і проживання як суддів ОАСК, так і інших учасників злочинної схеми. Наведені аудіозаписи є лише частиною великого масиву інформації. В рамках провадження фігурують посадові особи судової гілки влади, ВРП, Державної судової адміністрації України, народні депутати України, керівники центральних органів державної влади та інших правоохоронних органів", - йдеться в сюжеті.

Раніше в п'ятницю, НАБУ повідомило про вручення підозри главі Окружного адміністративного суду міста Києва (ОАСК) Павлу Вовку, його заступнику Євгену Аблову, п'яти іншим суддям, а також керівнику Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку. Крім того, зазначалося, що "триває процес вручення підозр ще 4 особам".

За даними відомства, всього підозри вручаються 12 особам за підозрою в захопленні державної влади. "Ці особи, всього 12, діяли в рамках злочинної організації на чолі з головою ОАСК, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККСУ), Вищою радою правосуддя (ВРП) і створення штучних перешкод у їх роботі", - повідомляється на сторінці НАБУ в Facebook.

Голові ОАСК інкримінують ч.3 ст.27, ст.351-2 (організація перешкоджання діяльності ВРП, ВККСУ), ч.3 ст.27 ч.2 ст.375 (організація винесення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови), ч.2 ст.376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України. Його заступнику інкримінують ч.5 ст.27, ст.351-2 (пособництво в перешкоджанні діяльності ВРП, ВККСУ, ч.2 ст.376 КК, іншим суддям ОАСК - ст.351-2, ч.2 ст.375 КК, судді Суворовського районного суду м. Одеси - ст.351-2, ч.2 ст.375 КК.

За версією слідства, злочинна організація ухвалювала замовні рішення у власних інтересах, а також в інтересах політичних і бізнесових кіл.

"Зокрема, для цього голова ОАСК використовував схему з подання штучних адміністративних позовів від підставних громадських організацій чи осіб до свого ж суду з подальшим їх розглядом із наперед визначеним результатом", - повідомляється на сторінці САП у Facebook.




Comments

    No results found.