Як відродити Куяльницький лиман

  • Джерело: Голос України
  • 1970-01-01 03:00
  • Одеса

Сучасна цивілізація здійснює небачений тиск на природу, що призводить до загострення екологічної ситуації, виснаження запасів природних ресурсів, забруднення довкілля. На превеликий жаль, не обійшла стороною ця проблема, зокрема, і Куяльницький лиман, на дні якого є сульфідно-мулові поклади, що за своїми лікувальними властивостями відповідають світовим стандартам. Вони містять комплекс біологічно активних речовин, мікро- і макроелементів, сприяють зменшенню запальних процесів, стимулюють захисні і пристосувальні реакції, відновлюють функції пошкоджених органів і систем організму. Причому балансові запаси чорного і темно-сірого мулу, при забезпеченні природного гідрологічного режиму, практично невичерпні. До того ж природа так розпорядилася, що ці мікроорганізми живуть у двох місцях — у Мертвому морі й Куяльнику.

Куяльницький лиман — справжня перлина в короні рекреаційно-оздоровчих водойм Причорномор’я. Своїми міркуваннями з цього приводу ділиться перший заступник голови Красносільської об’єднаної територіальної громади Марина Архирій (на знімку).

— Збереження цього цілющого джерела здоров’я — питання не тільки нашої громади, Лиманського району чи Одеської області. Воно зачіпає національні інтереси всієї країни. Його вирішення, за великим рахунком, можливо, слід винести навіть на міжнародний рівень. Сьогодні Куяльницький лиман — це потенційна здравниця для всієї Європи. У нашій громаді свідомі того, що створення курорту міжнародного формату може в рази поліпшити якість життя земляків.

Тому в міру своїх можливостей ми прагнемо сприяти розвитку підпорядкованої нам курортної території, дбати про утримання її у належному санітарному стані.

Простий та доступний метод, який ми використовуємо, — це регулярне проведення толок. Жителі сіл громади з великим ентузіазмом беруть у них участь, тим самим виявляють свою активну громадянську позицію. Також щорічно ініціюємо місячники з висаджування зелених насаджень.

За нашою ініціативою, підтриманою Міністерством культури України, на узбережжі Куяльника минулоріч було проведено етнофестиваль «Чумацький шлях». Цим заходом ми хотіли привернути увагу держави до унікального природного об’єкта.

І слід сказати, що вже досягнуті певні результати в цьому. Після червневого візиту секретаря Національної інвестиційної ради при Президентові України Левана Варшаломідзе ми отримали зі столиці позитивні відгуки про презентацію Красносільської сільської ради. Як стало відомо, у Києві планують створити Причорноморський кластер, до якого ввійдуть курорти Одеської, Миколаївської та Херсонської областей. Наш Куяльник, безумовно, може посісти чільне місце в майбутньому проекті. На початку липня в Офісі Президента вже продемонстрували концепцію «дорожньої карти» розвитку цього регіону як єдиного туристичного продукту. Ми з нетерпінням чекаємо на її остаточний варіант.

Безумовно, для втілення в життя наших задумів слід створити відповідну базову інфраструктуру, на основі якої бізнес і вкладатиме свої інвестиції. А йдеться про сотні мільйонів доларів!

Доречним буде сказати, що в списку інвесторів, які попередніми роками брали участь у фінансуванні закордонних курортів, можна знайти чимало прізвищ українців, котрих влада може спробувати залучити до реалізації своїх державних проектів. А чому б нам тут, на рідній землі, не побудувати власні Карлові Вари і не отримувати від цього значні фінансові надходження до місцевого бюджету. Всі ми повинні пам’ятати, що Куяльник — це не просто лиман. Це один із найстаріших курортів України, який засновано ще 1834 року і який за своїми лікувальними властивостями практично не поступається всесвітньо відомому Мертвому морю в Ізраїлі. Тож і наше море Мертве, а гроші, за умов його ефективного використання, потечуть у бюджет громади живі. І немалі. Лише спільними зусиллями можна відродити цей безцінний дар природи на території нашого краю, який, за умови його ефективного використання, сторицею віддячить людям.

Доброслав Одеської області.




Comments

    No results found.