Битва за Придністров'я: експерт оцінив ймовірність нової війни Росії з Україною

Галерея

Війська Росії повинні бути виведені з Придністров'я - Майя Санду / GettyImages

Виведення російських миротворців з Придністров'я може призвести до дестабілізації ситуації в країні та спроби Молдови реалізувати силовий сценарій звільнення території з військовою допомогою України і Румунії.

Такий прогноз зробив директор Інституту політичного і військового аналізу Олександр Храмчихін, коментуючи заяву новообраного президента Молдови Майї Санду про необхідність виведення військ РФ з Придністров'я, повідомляє російське інформагентство РБК.

Як стверджує видання, експерт заявив, що за такого сценарію Молдова спробує силовим способом повернути під свій контроль Придністров'я, причому "теоретично їй можуть допомогти сусідні Румунія і Україна".

За його словами, Придністров'я для Росії - проблемна територія з точки зору географії, однак Москва здійснить спробу утримання своїх позицій в регіоні у разі прийняття Молдовою рішення, про яке згадувала Санду.Читати такожНовий президент Молдови Санду розповіла, якими будуть відносини з Україною

"На мій погляд, Придністров'я для нас тягар з чисто географічних причин: з ним немає спільного кордону, немає виходу до моря, і при цьому воно відрізане від нас ворожою Україною. Нічого, крім проблем, воно нам не створює. Але що буде у разі вимоги Молдови про негайне виведення військ, сказати складно. Очевидно, Росія постарається якось цього уникнути. Нам здається, що ми утримуємо там якісь позиції", - підкреслив Храмчихін.

Новини Молдови

Вибори президента Молдови відбулися 15 листопада. Офіційно переможцем визнана кандидат від партії Дія і солідарність Майя Санду, яка набрала 57,75% голосів молдавських виборців. Про її попередню перемогу було відомо вже наступного дня після виборів.

16 листопада в коментарі РБК-Україна Санду заявила, що вона має намір відновити відносини з Києвом і вже провела перемовори з українським президентом Володимиром Зеленським. Вона назвала анексований Крим територією України і відповіла на запитання про зелений коридор для виведення російських військових з Придністров'я.

20 листопада Майя Санду в інтерв'ю виданню Європейська правда зробила заяву про те, що війська Росії повинні бути повністю виведені з території Придністров'я. Новообраний президент не бачить можливості федералізації Молдови.




Comments

    No results found.